Poddavsnitt 62 Vad händer när vi dör?

  • Av Elene Unestål
  • Nyheter
  • Publicerat den 17 dec 2021
Det är en fråga som fascinerar människor i alla tider och även förstås duon Jan Pilotti och Lars-Eric Uneståhl.
Detta avsnitt är del två av intervjun med Jan där vi sände första avsnittet förra veckan och vi i detta avsnitt pratar vidare om döden och livet.
 
Lars-Eric och Jan diskuterar kring begreppet medvetande. Vad är medvetande och hur kan hjärnan skapa medvetna upplevelser?
Medvetandet är ett mysterium påstår många forskare, men duon filosoferar kring teorin att medvetandet består av våra sinnen och det vi upplever och därför kan definieras och utforskas.
 
Duon diskuterar kring hur medvetandet definieras och om medvetandet ens har med hjärnan att göra, eller är ett globalt medvetande som inte bara innefattar hjärnans funktioner.
 
Vad händer vid näradöden-upplevelser och var står forskningen idag?
Forskningen kan ännu inte vetenskapligt bevisa att vi överlever döden på något vis, men fler och fler pusselbitar visar på ett liv efter döden och är numera ett brett forskningsområde.
Jan och Lars-Eric berättar om en stor forskningstävling där forskare fick tävla med sina uppsatser.
Läs mer om de spännande uppsatserna på länken: https://www.bigelowinstitute.org/contest_winners3.php
Hur kommer det sig att människor utan att träna kan spela en konsert, alltså få tillgång till omedveten kunskapen? Duon filosoferar kring om hur detta kan komma sig. Är det frågan om rums tid där kompetens plockas upp
omedvetet?
Tanken ”Jag fick en idé” är kanske en upplockning av något redan skapat i någon tid och rymd i ett kollektivt medvetande? Vem vet?
 
Lars-Eric berättar om Raikov-metoden som han kom i kontakt med redan på 70-talet men som nu framställs som en metod för att få tillgång till andras omedvetna kompetens med hypnos och modellering.
Otroligt spännande forskning.
 
Ett avsnitt utöver det vanliga. Två riktiga snillen spekulerar kring de viktiga existentiella frågorna. Gud, religion, medvetande, döden och livet är ord för dagens avsnitt.
 
 
Med detta tar vi nu juluppehåll och återkommer den 17 januari med nya härliga avsnitt.
 
Vi önskar dig en god jul och ett gott nytt år och säger – på återhörande!
 
Mejla oss gärna på fragor@unestal.se

Ämnen